Proexoe

«ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»

Μια νέα έκθεση που αναλύει τα πορίσματα της δεύτερης ευρωπαϊκής έρευνας για τις επιχειρήσεις σχετικά με τους νέους και τους αναδυόμενους κινδύνους (ESENER-2) εξετάζει σφαιρικά την ευρωπαϊκή πρακτική που εφαρμόζεται στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας (ΕΑΥ). Στην έκθεση επισημαίνεται ότι, παρόλο που οι παραδοσιακοί κίνδυνοι στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας αντιμετωπίζονται εν γένει ικανοποιητικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, η διαχείριση των κινδύνων για την υγεία καθώς και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων δεν είναι εξίσου ικανοποιητική. Χρειάζεται να διευρυνθούν οι τρέχουσες τάσεις ώστε να αντιμετωπίζονται με πιο ολοκληρωμένο τρόπο οι κίνδυνοι για την υγεία και οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στο πλαίσιο της ορθής πρακτικής για την ΕΑΥ.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχει ισχυρή δέσμευση από την πλευρά της διοίκησης, των εκπροσώπων των εργαζομένων και των διαθέσιμων πόρων, τόσο χρηματοοικονομικών όσο και ανθρώπινων, ξεχωρίζουν για την εμφανώς καλύτερη εφαρμογή ορθών πρακτικών ΕΑΥ. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις καθώς και εκείνες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της παραγωγής και της μεταποίησης παρουσιάζουν, εν γένει, υψηλότερα επίπεδα εφαρμογής της διαχείρισης στον τομέα της ΕΑΥ. Ωστόσο, ακόμη και στις εν λόγω επιχειρήσεις, δίνεται κυρίως έμφαση στους παραδοσιακούς κινδύνους για την ασφάλεια και όχι στους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και ή στους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες.

Στην έκθεση επισημαίνεται η συνέργεια ανάμεσα στην τρέχουσα πολιτική και πρακτική της ΕΕ, γεγονός που επιτρέπει την αξιοποίηση και την παγίωση της προόδου που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την πρακτική στον τομέα της ΕΑΥ.

Μεταφορτώστε την πλήρη έκθεση και την περίληψη της ESENER-2 για τη διαχείριση της ΕΑΥ 

osha.europa.eu